Uppsala Pride

RFSL

Uppsala Pride

Välkommen hit, välkommen ut, välkommen hem!

2024 äger festivalen rum den 7 september, med Pride House på Uppsala Konsert och Kongress och efterfest på Clarion Hotel.

Information

Kontakta oss på pride@uppsala.rfsl.se om du vill veta mer.

Anmäl dig på Volontärbyrån om du är intresserad av att vara volontär!

Du hittar festivalen även på Instagram och Facebook:
officiellt Instagram-konto
officiell Facebook-sida
Facebook-event

Vill du, eller din organisation engagera dig i Uppsala Pride 2024? Eller är du kanske klubbägare, jobbar med uppträdanden, konst eller annan kulturell verksamhet? Då har du hamnat helt rätt!

Varmt välkomna till ännu ett år fyllt av stolthet, glitter, glamour, föreläsningar, panelsamtal och mycket mer. Uppsala Pride 2024 sker den 7e september. Vi hoppas att ni tillsammans med oss vill skapa Uppsalas viktigaste och mest spektakulära evenemang.

Klicka här och fyll i formuläret så återkopplar vi.

Tidigare år

Festivalen 2008 – 2012

Den första Uppsala Pride organiserades 2008 av ett lokalt nätverk med vänsterideologisk framtoning. År 2012 lades festivalen ner. RFSL Uppsala kände 2016 av behovet av en ny Pride festival i Uppsala, och skapade därför en platform som var politiskt- och religiöst obunden, och som skulle lyfta rösterna av nyanlända hbtqi-personer och främja integrationen i samhället.

Festivalen 2016

Nystarten september 16-18, 2016 i RFSL Uppsalas regi var en braksuccée. Omkring 600 besökande deltog i diverse seminarier, föreläsningar, samtalsgrupper och aktiviteter under två dagar samt en Prideparad på närmare tusen människor genom centrala Uppsala. Festivalen avslutades med picknick i Stadsträdgården på söndagen, den tredje dagen. Mottagandet var enormt positivt; både kommunen och länet har slutit sig upp bakom festivalen och stöttade med bidrag och logistik. Det fanns även en stor medierespons, med reportage i lokala tidninger som UNT och Uppsala Tidning, riksmedia som SVT och P4, och även internationellt i VICE magazine.

Festivalen 2017

Äret därpå (september 15-17, 2017) lockade ännu fler besökare, med ungefär 800 personer som registrerade sig under festivalens tre dagar.Prideparaden var lika stor som föregående år, med omkring 1000 medverkande. Avslutningen i Stadsträdgården var lite maffigare detta år, med ett fest tält och DJ (tack till Uppsala Jungle!), hoppborg, och food trucks. Som vanligt avslutades satsningen med en utvärdering av festivalen, och organisationskommittén påbörjade förberedelserna inför 2018 års festival.


Bilder från 2016 års festival, september 16-18:

Glada skratt på Pridepicknicken

Gemenskap på Pridepicknicken

Gemenskap på Pridepicknicken

Stolt på Pridepicknicken

Gemenskap och skratt på Pridepicknicken